Резиме за подмачкување и нега на пумпа

- 2021-04-01-


1ã € Механизам за подмачкување
Подмачкување е да додадете лубрикант помеѓу две површини за триење што се движат релативно, што формира подмачкувачки филм помеѓу двете површини за триење. Површината на суво триење што е директно контактирана е одвоена, а сувото триење станува триење помеѓу молекулите на лубрикантот, за да се намали триењето, да се намали абењето и да се продолжи работниот век на механичката опрема.

1. Подмачкување

(1) откако ќе се контролира подмачкувањето помеѓу површините за триење, коефициентот на триење и отпорноста на триење помеѓу површините за триење се различни со состојбата на подмачкување помеѓу површините за триење, бидејќи лубрикантот е помеѓу две површини за триење и двете површини за триење се одделени, што го прави сувото триење стануваат триење помеѓу молекулите на лубрикантот.

(2) причината зошто намалувањето на подмачкувањето со абење може да го намали абењето е тоа што подмачкувањето може да го намали триењето, да го намали триењето на минимум и да го избегне подводното заварување и абење на металната површина. Покрај тоа, ефектот на чистење на течниот лубрикант е исто така ефикасен за прашина, метални абразивни и други нечистотии на површината на триење на машината за чистење, а ефектот на спречување на абење е исто така многу ефикасен.

(3) за време на работата на машините и опремата за ладење, мора да се работи на надминување на триењето на секоја површина на триење, а целата работа што се троши за надминување на триењето е претворена во топлина. Резултатот е дека температурата на површината на триење се зголемува, предизвикува термичка деформација на металот да достигне точка на топење на металот и предизвикува лепење на површината на триење. Лубрикантот е добар ладилник, може навремено да донесе топлина на површината за ладење за да се растера.

(4) за да се спречи површината на триење да рѓосува триење на површината на различни машини, неизбежно е да се контактира со околните медиуми како што се воздух, капка вода, водена пареа, корозивен гас и течност, прашина, оксид, итн., Што предизвикува 'рѓа и корозија и оштетување на металната површина. (добредојдовте да обрнете внимание на wechat: Круг на пумпата) кога има лубрикант покриен на површината на триење, може да спречи корозија предизвикана од ова.

(5) функцијата за запечатување, како што се липидите, има функција за само -запечатување, која не само што може да спречи губење на лубрикантот, туку и да спречи навлегување на нечистотии од вода. Цилиндерот и клипот во компресорот имаат висока состојба на запечатување и исто така имаат функција на масло. Хидрауличното масло што се користи за хидрауличен пренос, исто така, има својство на запечатување.

(6) преносна моќност како што е хидрауличен пренос

(7) абсорберот на вибрации на автомобилот (мотоцикл) се користи за апсорпција на вибрации со масло. Клипот се движи нагоре и надолу во затворениот течен цилиндар. Маслото во цилиндерот се движи спротивно од правецот на движење на клипот и тече од едниот крај до другиот. Вибрациите на телото се расфрлаат со триење на течноста.

2. Важноста на подмачкувањето на опремата

Опремата е еден од клучните фактори за производство на претпријатија. За да се направи опремата во добра техничка состојба, неопходно е да се обрне внимание на одржувањето на опремата за време на неговата употреба и разумно и совршено да се подмачкува. Само на овој начин може да се контролира триењето, да се намали абењето, да се намали потрошувачката на енергија во механизмот за пренос, да се продолжи животот на опремата, да се намалат оштетувањата и дефектите на опремата и да се намалат трошоците за одржување. Затоа, подмачкувањето на опремата е директно поврзано со заштеда на енергија, материјали и работна сила, подобрување на квалитетот, сигурноста, животот и безбедноста на механичките производи и создавање повеќе материјално богатство.

Според една статистика, повеќе од 1/3 од светската енергија е загуба на триење во различни форми во процесот на механички пренос на енергија.

3. Причина за чистење на опремата и промена на маслото

Маслото за подмачкување (маснотии) се загрева со механичко триење за време на употребата, мешање и механичко смолкнување, а влијанието на околната средина, како што се воздухот, водената пареа, прашината, металните честички итн., Го прави постепено да се оксидира и да се влоши, што резултира со гума за џвакање, асфалтен и кисели супстанции, што ги намалува перформансите додека не може да се користи. Ако се користи континуирано, ќе ги кородира деловите, ќе го блокира системот за масло и повторно ќе донесе голем број абразивни честички во површината на триење, предизвикувајќи повреда при истражувањето на жлебот. Значи, неопходно е да се направи циклус на промена на маслото.